Σίγουρα όλοι οι επαγγελματίες έχουν δοκιμάσει λίγο ή πολύ, μόνοι τους ή με βοήθεια, κάποιο τρόπο διαφήμισης της επιχείρησής τους. Οι πιο παραδοσιακοί τρόποι διαφήμισης είναι πλέον λίγο ξεπερασμένοι χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια οτι έχουν πάψει να δουλεύουν. Πλέον όμως ο κόσμος είναι digital και είναι λογικό και οι διαφημίσεις να πάνε εκεί όπου είναι ο κόσμος. Στον digital κόσμο υπάρχουν αρκετά μέρη και τρόποι να διαφημίσεις ένα προϊόν ή μια υπηρεσία όπως διάφορα search engines όπως Google, Bing, Yahoo κλπ., social media όπως Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest κλπ. αλλά ακόμα και σε blogs με μεγάλη επισκεψιμότητα. Σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε στα 2 μεγαθήρια, το Facebook και την Google, θα δούμε τι κάνει η κάθε πλατφόρμα καθώς και τα θετικά αλλά και αρνητικά τους σε σχέση με τις διαφημίσεις.
Η γνωστή σε όλους μας Google είναι ο κυρίαρχος στον κόσμο των μηχανών αναζήτησης και εκατομμύρια άνθρωποι την χρησιμοποιούν καθημερινά για να βρούνε κάτι που ψάχνουν. Η Google χωρίσεται σε 2 μεγάλες κατηγορίες, στο Paid και στο Organic Search για το οποίο μπορείτε να μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο. Οπότε ένας τρόπος διαφήμισης στην Google είναι το Paid Search δηλαδή τα πρώτα αποτελέσματα που βλέπουμε όταν ψάχνουμε κάτι και έχουν την ένδειξη “Ad”. Η πλατφόρμα της Google όμως (Google Adwords – PPC) προσφέρει και άλλους τρόπου διαφήμισης όπως τα visual ads μέσα σε blogs και ιστοσελίδες αλλά ακόμα και διαφημίσεις στο YouTube. Στο συγκεκριμένο άρθρο όμως θα εστιάσουμε μόνο στο Paid Search και στο target group του.
Το Facebook είναι το μεγαλύτερο social network στον κόσμο με εκατομμύρια χρήστες από όλο τον πλανήτη. Το Facebook δίνει την δυνατότητα σε επαγγελματίες αλλά ακόμα και σε ιδιώτες να διαφημίσουν οτιδήποτε θέλουν αρκεί να μην παραβιάζει την πολιτική του Facebook. Οι διαφημίσεις εμφανίζονται στο news feed, στο messenger, στο sidebar, στα βίντεο ακόμα και στο Instagram καθώς είναι η ίδια εταιρεία και χρησιμοποιούν την ίδια πλατφόρμα διαφημίσεων του Facebook.
Facebook VS Google Ads
Κανονικά δεν θα έπρεπε καν να κάνουμε αυτή την σύγκριση αφού είναι 2 εντελώς διαφορετικά πράγματα. Αφού πρέπει όμως θα πούμε οτι ακόμα και οι διαφημίσεις τους έχουν εντελώς διαφορετικό κοινό. H Google, είναι μια μηχανή αναζήτησης και έχει σαν στόχο να καλύψει την υπάρχουσα ζήτηση. Δηλαδή είναι άνθρωποι οι οποίοι με συγκεκριμένες λέξεις κλειδιά ψάχνουν κάτι πολύ συγκεκριμένο και περιμένουν να βρουν ακριβώς αυτό που ψάχνουν. Αν δεν υπάρχει ζήτηση τότε δεν έχει νόημα να υπάρχει και προσφορά. Για αυτό το λόγο θα δείτε οτι δεν υπάρχουν πάντα διαφημίσεις όποια λέξη κλειδί και αν πατήσουμε. Για να δούμε αν υπάρχει ζήτηση για συγκεκριμένες λέξεις κλειδιά ή παρόμοιες θα πρέπει να ζητήσουμε από μια αξιόπιστη εταιρεία Digital Marketing να μας κάνει ένα αναλυτικό Keyword Research για να δούμε ποιές λέξεις κλειδιά που σχετίζονται με την επιχείρησή μας έχουν μεγάλη ζήτηση και τι ανταγωνισμό.
Από την άλλη πλευρά, το Facebook δεν πάει να καλύψει υπάρχουσα ζήτηση. Αντιθέτως έχει την δυνατότητα να δημιουργήσει ζήτηση. Για παράδειγμα, κάποιος ο οποίος βλέπει τηλέόραση στον καναπέ του και ταυτόχρονα ρίχνει μια ματιά στο news feed του Facebook βλέπει ξαφνικά μια διαφήμιση για μια ενδιαφέρουσα έκδρομή στην Κρήτη για 3 ημέρες και το λέει στην γυναίκα του. Ξαφνικά εκεί που δεν είχε περάσει καν από το μυαλό τους να πάνε εκδρομή αυτή την περίοδο βρίσκονται μέσα στην ιστοσελίδα της εκδρομής και διαβάζουν το πρόγραμμα και πολύ πιθανόν να κάνουν και κράτηση.
Συμπεράσματα
Σύμφωνα με τα παραπάνω δεν είναι όλα για όλους και δεν δουλεύουν όλα για όλους. Για κάποιες επιχειρήσεις οι διαφημίσεις Facebook φέρνουν εκπληκτικά αποτελέσματα και για κάποιες άλλες δεν δουλεύουν καθόλου. Το ίδιο ισχύει και για την Google. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο όπως η αγορά, το προϊόν ή υπηρεσία, το target group και πολλά άλλα. Το καλύτερο θα είναι να δοκιμάσετε και τους 2 τρόπους καθώς μόνο έτσι θα είστε 100% αν κάποιος τρόπος δουλεύει για την δική σας επιχείρηση ή όχι. Υπάρχουν επιχειρήσεις για τις οποίες και οι 2 τρόποι δουλεύουν πάρα πολύ αλλά και επιχειρήσεις για τις οποίες κανένας από τους 2 τρόπους δεν δουλεύει παρά μόνο το οργανικό μάρκετινγκ. Για να δοκιμάσετε διαφημίσεις Facebook ή Google για την προώθηση της επιχείρησής σας και να είστε σίγουροι οτι θα γίνει σωστά χωρίς να σπαταλήσετε πολλά χρήματα άσκοπα μπορείτε να επικοινωνήσετε με την έμπειρη ομάδα μας στο info@lithosdigital.com.