Τελικά, το διαδικτυακό μάρκετινγκ αφορά μόνο την εξέλιξη της κατάταξης λέξεων-κλειδιών; Ή μήπως υπάρχουν άλλες μετρήσεις που αξίζουν περισσότερο την προσοχή μας; Το SEO (βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης) είναι μια απολύτως ουσιαστική τακτική που πρέπει να συμπεριλάβετε στη στρατηγική Digital Marketing της επιχείρησής σας. Υπάρχουν όμως πολλές μετρήσεις Google Analytics και reports που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε για να βγάλετε σωστά συμπεράσματα και να κάνετε τις απαραίτητες ενέργειες. Είτε το κάνετε μόνοι σας είτε συνεργάζεστε με έναν εξειδικευμένο αναλυτή, είναι σημαντικό να καταλάβετε σε ποιες μετρήσεις πρέπει πραγματικά να δώσετε προσοχή. Ενώ οι Λέξεις-κλειδιά είναι σημαντικές, δεν είναι η μόνη μέτρηση που πρέπει να εξετάσετε για να προσδιορίσετε την επιτυχία της καμπάνιας σας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει η μέτρηση και όποιον και να επιλέξετε θα πρέπει να θυμάστε τα παρακάτω.
4 Σημαντικές Μετρήσεις Google Analytics
Χρήστες (Users)
Ο αριθμός των ατόμων που επισκέφθηκαν τον ιστότοπο σας κατά τη διάρκεια συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος (π.χ. τελευταία εβδομάδα, μήνας ή έτος). Εάν ο αριθμός των επισκεπτών δεν αυξάνεται, τότε κάτι κάνετε λάθος. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να δώσετε προσοχή στους Νέους Χρήστες. Είναι υπέροχο να βλέπετε ότι η επισκεψιμότητα σας συνεχίζει να αυξάνεται, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το ακροατήριό σας έχει αυξηθεί. Η μέτρηση ‘Χρήστες’ αντιπροσωπεύει τον αριθμό των μεμονωμένων ατόμων που επισκέπτονται τον ιστότοπο σας, ανεξάρτητα από το πόσες φορές τον επισκέφθηκαν. Για παράδειγμα, εάν κάποιος επισκέπτεται τον ιστότοπο σας 3 φορές και ένα άλλο άτομο το επισκέπτεται μία φορά, έχετε 2 μοναδικούς χρήστες με 4 περιόδους σύνδεσης. Επομένως κάτι τέτοιο σας βοηθά να δείτε αν το κοινό σας αυξάνεται και αν οι προσπάθειες μάρκετινγκ που κάνετε έχουν αποτέλεσμα.
Κορυφαίες σελίδες προορισμού (Top Landing Pages)
Τα landing pages είναι οι σελίδες στον ιστότοπο σας με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα που πιστεύουν οι επισκέπτες σας ότι είναι οι πιο σημαντικές. Είναι οι σελίδες στις οποίες οι χρήστες μπήκαν απ’ ευθείας χωρίς να έχουν μπει πρώτα σε κάποια άλλη σελίδα στον ιστότοπο σας. Οι πληροφορίες που λαμβάνετε από αυτή την μέτρηση μπορεί να σας δώσουν μια εικόνα για το ποιες σελίδες στον ιστότοπο σας έχουν καλή απόδοση και ποιες από αυτές οι επισκέπτες σας θεωρούν ότι είναι πιο χρήσιμες. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι αυτές οι πληροφορίες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες όταν δημιουργείτε νέο περιεχόμενο στην ιστοσελίδα σας. Μπορείτε επίσης να δείτε ποιες σελίδες έχουν κακή απόδοση και να σχεδιάσετε μια στρατηγική για την αντιμετώπιση της οποιασδήποτε αδυναμίας τους. Όταν προσδιορίσετε πως οι σελίδες σας κατατάσσονται βάσει την επισκεψιμότητα που λαμβάνουν τότε θα προσδιορίσετε ποιες είναι εκείνες οι σελίδες που χρειάζονται καλύτερη βελτιστοποίηση.
Ρυθμός Μετατροπής (Conversion Rate)
Το ποσοστό των επισκεπτών που πέτυχαν ένα στόχο στον ιστότοπο σας. Οι στόχοι μπορεί να προσδιοριστούν ως μια αγορά, η συμπλήρωση μιας φόρμας, η παρακολούθηση ενός βίντεο κτλ. Εσείς θα πρέπει να έχετε καθορίσει ποιοι είναι οι στόχοι της ιστοσελίδας σας στις μετρήσεις Google Analytics. Ο ρυθμός μετατροπής είναι πιθανώς μια από τις σημαντικότερες μετρήσεις που θα μπορούσατε να παρακολουθήσετε επειδή κυριολεκτικά σας λέει πόσο επιτυχημένος είναι ο ιστότοπος σας. Ακόμη σας δείχνει πόσο εύστοχες είναι οι πληροφορίες προς τους επισκέπτες που χρειάζονται το προϊόν ή την υπηρεσία σας για να λύσουν το πρόβλημά τους. Εάν ο ρυθμός μετατροπής σας είναι χαμηλός, ίσως χρειαστεί να επανεκτιμήσετε το περιεχόμενο της σελίδας σας για να δείτε εάν απαντά στις σωστές ερωτήσεις και εάν προσελκύει το σωστό κοινό. Μπορείτε να δείτε αν μια διαφήμιση Google Adwords έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα ή αν χρειάζεται βελτίωση. Ένα επιπλέον πλεονέκτημά του είναι ότι σας βοηθάει να δείτε ένα μεμονωμένο πρόβλημα στο website σας και έτσι έχετε την δυνατότητα να το διορθώσετε. Για παράδειγμα, εάν ο ρυθμός μετατροπής πέφτει ξαφνικά για μια υποβολή φόρμας, πιθανόν να σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά με την συγκεκριμένη φόρμα.
Κανάλια Απόκτησης Επισκεψιμότητας (Traffic Referral)
Μια από τις πιο σημαντικές μετρήσεις Google Analytics η οποία σας δείχνει από πού προέρχονταν οι επισκέπτες της ιστοσελίδας σας δηλαδή που είδαν την ιστοσελίδα σας στο διαδίκτυο και μπήκαν σε αυτή. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε από πού προέρχεται η επισκεψιμότητα σας, ώστε να μπορείτε να δείτε αν οι προσπάθειές σας σε ορισμένους τομείς αποδίδουν. Θα μπορείτε να δείτε αν μια καμπάνια στο Facebook διοχετεύει τους επισκέπτες στη σελίδα σας ή αν η δημοσίευση στο Twitter οδηγεί τους ανθρώπους να διαβάσουν το πιο πρόσφατο άρθρο σας. Αν δεν βλέπετε αύξηση της επισκεψιμότητας από αυτές τις πηγές, μπορείτε να δείτε ποιες προσαρμογές πρέπει να κάνετε. Μπορείτε επίσης να ανακαλύψετε νέες ευκαιρίες. Για παράδειγμα, εάν παρατηρήσατε ότι έχετε επισκεψιμότητα από ένα blog που έχει συνδεθεί με εσάς, ίσως θα πρέπει να χτίσετε μια σχέση με αυτόν τον blogger και να ενισχύσετε την παρουσία σας σε αυτό το blog και να κερδίσετε ακόμα περισσότερη επισκεψιμότητα από αυτό.
Σίγουρα μερικές από αυτές τις μετρήσεις τις χρησιμοποιούσατε κατά τη διάρκεια της αναφοράς σας, αλλά ίσως να μην είχατε καταλάβει πόσο σημαντικές είναι. Τώρα όμως που έχετε μια πλήρη εικόνα του τι μπορούν να μας πουν αυτές οι μετρήσεις Google Analytics, μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε για να κάνετε επιτυχημένες SEO ενέργειες. Πηγαίνετε στο Analytics σας και εξετάστε βαθύτερα αυτούς τους αριθμούς και δείτε πόσο επιτυχής είναι πραγματικά η καμπάνια σας. Σε περίπτωση που δυσκολεύεστε να εντοπίσετε αυτές τις μετρήσεις ή έχετε απορίες για κάποιες άλλες μετρήσεις τότε μπορείτε να ζητήσετε την γνώμη των ειδικών και να μας στείλετε email στο info@lithosdigital.com .